Hvordan etablere en fornuftig earn-out?

En earn-out er en type betaling som ofte brukes i sammenheng med fusjoner og oppkjøp, der selgeren av en virksomhet får en del av kjøpesummen i form av en betaling som avhenger av virksomhetens fremtidige resultater. Målet med en earn-out er å knytte betalingen til virksomhetens fremtidige ytelse, slik at kjøper får mulighet til å få en del av verdiskapningen som skapes etter at oppkjøpet er gjennomført.

For å etablere en fornuftig earn-out, bør du først og fremst sørge for å ha en grundig forståelse av virksomhetens fremtidige potensiale og av de faktorene som kan påvirke dens ytelse. Dette kan du gjøre ved å gjennomføre en grundig due diligence-prosess og ved å konsultere eksperter og rådgivere som kan hjelpe deg med å vurdere virksomhetens fremtidige utsikter.

Deretter bør du fastsette klare og målbare mål for earn-out-perioden, slik at det blir enkelt å vurdere om målene er nådde eller ikke. Disse målene kan for eksempel være økning i inntjening, økt markedandel eller lignende.

Til slutt bør du sørge for at det er en klar avtale om hvordan earn-out-betalingen skal beregnes, inkludert hva som skal regnes som en oppnåelse av målene og hvilken prosentandel av kjøpesummen som skal betales når målene nås. Det kan også være lurt å inkludere bestemmelser om hva som skal skje dersom målene ikke nås, for eksempel om det skal betales en fast sum eller om kjøpesummen skal reduseres tilsvarende.

Det er viktig å huske at en earn-out er en avtale mellom to parter, og at begge parter må være fornøyd med avtalen for at den skal være fornuftig. Det kan derfor være lurt å involvere rådgivere og advokater for å sikre at avtalen er balansert og rettferdig for begge parter.


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *