Slik starter du et selskap

For å etablere et selskap i Norge, må du følge en rekke trinn. Her er en oversikt over de viktigste trinnene:

  1. Velg selskapstype: Det finnes ulike typer selskaper i Norge, som aksjeselskap (AS), ansvarlig selskap (ANS), enkeltpersonforetak (ENK) og allmennaksjeselskap (ASA). Du må velge den selskapstypen som passer best for deg og din virksomhet.
  2. Registrer selskapet: For å etablere et selskap, må du først registrere det hos Brønnøysundregistrene. Dette kan du gjøre elektronisk via Altinn.
  3. Utarbeid vedtekter: Selskapet må ha vedtekter, som beskriver hvordan selskapet skal ledes og administreres, hvordan beslutninger skal tas og hvordan eierne skal delta i selskapet. Vedtektene må godkjennes av aksjonærene og registreres hos Brønnøysundregistrene.
  4. Opprett aksjer: Selskapet må ha aksjer, som representerer eiernes andel i selskapet. Aksjene må opprettes og registreres hos Brønnøysundregistrene.
  5. Velg styre og daglig leder: Selskapet må ha et styre og en daglig leder, som ansvar for å lede og drive selskapet. Styret og daglig leder må velges av aksjonærene.
  6. Opprett bankkonto: Selskapet må ha en egen bankkonto, som skal brukes til å administrere selskapets økonomi.
  7. Oppstart av virksomheten: Når selskapet er etablert og registrert, kan du starte opp virksomheten. Dette innebærer å etablere lokaler, ansette medarbeidere, utarbeide en forretningsplan og gjøre de nødvendige forberedelsene for å starte salg og produksjon.

Det kan være lurt å få hjelp fra en advokat eller en annen fagperson for å sikre at du følger alle regler og krav som gjelder for etablering av selskapet, og for å få råd og veiledning underveis i prosessen.

Chul Christian Aamodt


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *