
Lars Rinnan: En ærlig samtale om suksesser, utfordringer og veien videre
- Jeg har fått enda større respekt for de som tør å satse. De er heltene i næringslivet!
Til tross for at Lars Rinnan nylig har vært gjennom en krevende periode med avvikling av eget selskap, er han engasjert og reflektert. Han har en historie å fortelle – en som handler om å være tidlig ute med AI, om vekst og om markedets brutale realiteter. Men mest av alt handler den om å reise seg igjen.
Timing og KI-utviklingen
- Selskapet ditt stengte dørene akkurat idet kunstig intelligens virkelig tok av. Hvordan vurderer du timingen i ettertid?
- Vi hadde faktisk en unik posisjon ettersom vi startet å tilby AI-tjenester allerede i 2016 – en tid da svært få konsulentselskaper i Norge hadde tatt steget, forteller Rinnan. Vi ble anerkjent som topp 3 mest innovative selskaper i Norge av Innomag, og dette var et bevis på vår evne til å ligge i forkant av utviklingen.
Han tar en liten pause, før han fortsetter:
- Det var likevel slik at markedet og teknologien utviklet seg raskt. Generativ AI eksploderte, og den teknologien krevde ikke de samme PhD-ene som vi trengte for å utvikle ‘ordinær AI’.
Prosjekter som tidligere ville tatt flere år og kostet en bondegård, kunne plutselig leveres på noen måneder og til en brøkdel av prisen.
- Majoritetseier meldte oppbud i selskapet på grunn av svak likviditet etter en svært krevende pandemi-periode. 2023 var året da alle var nysgjerrige på GenAI, men ingen kjøpte konsulenttjenester på området. Det var en global markedstilstand, noe Goldman Sachs også bekreftet. Og da blir det krevende å være et konsulentselskap som lever av å selge timer levert av flinke og godt lønnede konsulenter.
- Ser du på dette som uflaks, eller var det strukturelle utfordringer som gjorde at dere ikke kunne dra nytte av KI-bølgen?
- Jeg har aldri basert min forretningsdrift på flaks eller uflaks. Det handler om hardt arbeid og gode beslutninger, sier han bestemt. Som den legendariske alpinisten Ingemar Stenmark en gang sa: ‘Det rare er at jo mer jeg trener, desto mer flaks ser det ut til at jeg har’. Når markedets nysgjerrighet over GenAI fra 2023 gradvis gikk over til å innse at dette faktisk kunne være nyttig utover i 2024, hadde selskapet allerede lagt ned.
LinkedIn-innlegget og åpenhet
- Du var veldig åpen på LinkedIn om at selskapet ikke ble videreført. Hvordan var responsen?
- Helt overveldende! Det første innlegget ble sett av over 120.000 mennesker og fikk en drøss med støttende kommentarer. Mange anerkjente at vi hadde vært pionerer innen AI.
- Fikk du noen negative tilbakemeldinger?
- Så godt som alle var støttende. Men én skrev: ‘Du har kastet bort aksjonærenes penger!’. Og ja, aksjonærene mistet alt – inkludert meg selv, som var nest største aksjonær. Men denne personen hadde aldri startet et selskap selv, så kanskje innsikten i entreprenørskap ikke var så dyp.
- Hva tenker du om åpenhet rundt det å ikke lykkes?
- Det er helt essensielt. Konkurs er normen – 75 % av oppstartsselskaper når ikke femårsdagen. Media gir inntrykk av at suksess er normen, men det er svært langt fra sannheten. Vi opplevde vår 13-årsdag, men ikke den 14.
Lærdommer fra reisen
- Hva er den største lærdommen du tar med deg?
- Det er folkene det kommer an på. Gode folk kan få til hva som helst. De investorene og VC-ene du velger, vil påvirke mer enn du aner. Velg de riktige!
- Var det noen beslutninger du ser i ettertid at du burde tatt tidligere?
- Ja. Vi var for snille under pandemien, forsøkte å skåne de ansatte mest mulig. Det kostet oss dyrt. Mange andre gikk rett til permitteringer – vi ventet for lenge. Det samme i 2024. Min grunntanke som leder er å beskytte de ansatte mest mulig, men jeg gikk nok for langt i en uoversiktlig situasjon.
- Hvordan har dette påvirket ditt syn på entreprenørskap?
- Jeg har fått enda større respekt for de som tør å satse. De er heltene i næringslivet!
Veien videre
- Hva gjør du nå?
- To dager etter konkursen lagde jeg et mindmap over muligheter. LinkedIn-postene førte til rundt 150 henvendelser, 40 møter og 10-12 seriøse alternativer. Jeg endte opp med en klar kurs: styreverv og rådgivning for impact-startups, foredrag om teknologiens muligheter, og AI-implementering i selskaper. Dette gir meg mening, frihet og en bedre hverdag.
- Har denne erfaringen endret hva slags prosjekter du vil jobbe med?
- Ja. Jeg er enda mer selektiv. Jeg vil jobbe med initiativer der innovasjon og teknologi går hånd i hånd med en klar impact-strategi.
- Hvis du skulle starte noe nytt i dag, hva ville det vært – og ville AI spilt en rolle?
- Definitivt. AI vil forandre ALT. Hvis jeg skulle startet noe nytt, ville jeg satset på AI for å løse konkrete samfunnsutfordringer innen helse, utdanning eller miljø. Teknologi må gi reell verdi – ikke bare være et buzzword.
Lars Rinnan har reist seg før, og det er ingen tvil om at han kommer til å gjøre det igjen. Entreprenørskap er ikke en rett linje, men en reise med oppturer og nedturer.
Og for Rinnan er reisen langt fra over.