Fredrik Loennecken

Fra corporate til startup-mentor:
Dette kan de lære hverandre om vekst

Publisert

Metrics KI har tatt en prat med Fredrik Loennecken, tidligere konserndirektør i DN Media Group, nå startup-mentor og del av «Executive in Residence»-programmet på Startuplab. Her bruker han tiden sin på å hjelpe tidligfase-selskaper med å finne retning, vokse – og unngå klassiske feller.

Saken er skrevet med kunstig intelligens

Spørsmål er generert med kunstig intelligens.

Svarene satt inn i intervjuteksten ved bruk av kunstig intelligens.

Teksten er kvalitetssikret av et menneske.

Startuplab er Norges største inkubator og akselerator for teknologi-startups, med over 150 tilknyttede selskaper og kontorer i Oslo og Bergen. Her finner vi Fredrik.

– Som «Executive in Residence» er jeg rådgiver og mentor for oppstartsselskapene som er tilknyttet Startuplab, i en pro bono-rolle, forteller han.

Han er en av rundt femten erfarne rådgivere i programmet.

– Mange har solid bakgrunn som entreprenører og har bygget opp tech-selskaper selv, eller sitter på relevant erfaring fra større selskaper, slik som meg.

Erfaringen hans fra abonnementsvekst og SaaS i mediebransjen viser seg å være verdifull i møte med mange av startupene – også utenfor medie- og innholdsbransjen.

– Noen av selskapene utvikler medierelaterte tjenester, som medieovervåkning og strømmetjenester. Men jeg sparrer med selskaper innen så forskjellige bransjer som eiendom og bygg, medisin, bærekraft og finansielle tjenester.

En vanlig uke er Fredrik på huset mellom to og fire dager. Der er han tilgjengelig for både raske kaffeprater og dypdykk i workshops.

– Utgangspunktet mitt er å stille gode spørsmål og være en sparringspartner, ikke forsøke å gi en fasit eller løse oppgaver. Det gjør det mer lærerikt for begge parter.

Han legger til:

– I starten har jeg gjerne blitt introdusert til selskapene gjennom Startuplab-teamet. Så hjelper det at jeg er nysgjerrig og liker å komme i prat med folkene her!

Neste punkt på agendaen er et lunsj-innlegg for medlemsbedriftene.

– Jeg skal snakke om hvordan man lykkes med abonnementsdrevet vekst, og også hvilke feil jeg selv har lært av. Det gleder jeg meg til!

– Dette gir energi

På spørsmål om hva som motiverer ham, svarer han:

– Dette er jo en skikkelig vinn-vinn-situasjon! Jeg blir kjent med masse dyktige folk og får ta del i et energisk miljø, samtidig som jeg kan bidra med erfaringen jeg har.

Han setter stor pris på nærheten til gründerreisen:

– Jeg kommer tett på både utfordringene og seirene til folkene jeg snakker med. Det er inspirerende å bli kjent med hver enkelt startups historie og visjon.

Samtidig ser han en verdi for egen læring.

– Jeg lærer mer om tidligfase-livet og økosystemet rundt, fra investorsiden til Startuplabs rolle som inkubator. Kanskje blir det noen egne investeringer også etter hvert.

– Jeg har fått stor respekt for prioriteringsevnen

Etter de første månedene som rådgiver i inkubatoren har han gjort seg noen tydelige observasjoner.

– Startups må håndtere en enorm grad av usikkerhet og endringer. Det ligger i deres natur: De må ta beslutninger med lite innsikt, eksperimentere og lære raskt – uten sikkerhetsnett.

Han peker også på spagaten mange står i: mellom utvikling og kundeinnsikt på den ene siden, og finansiering på den andre.

– Dette krever beinhard prioritering av tid og ressurser, særlig i dagens krevende kapitalmarked. Jeg har fått stor respekt for det.

Et annet gjentakende tema er utfordringer knyttet til markedet.

– Å lande de aller første kundene og partnerskapene er avgjørende. Samtidig er det frustrerende når store, potensielle kunder bruker lang tid på å forplikte seg – eller mangler digital modenhet.

Han kommer med en tydelig oppfordring:

– Øk risikonivået litt og ta sjansen på å bli tidlig kunde av en startup du har troen på! Du får merverdi gjennom læringen og energien fra å være partner. Samtidig kan du spille en avgjørende rolle for selskapet gjennom å sikre inntekter og kunde-case. 

– Man trenger ikke finne opp kruttet på nytt

Hva kan så startupene lære av de store? Fredrik mener dette avhenger av hvilken fase startupen er i, og handler om å trekke på flere fagdisipliner og hente inn struktur – når tiden er inne.

– Mange av gründerne her er tech-hoder og bygger selskap for første gang. Få har erfaring med andre disipliner som salg, markedsføring og organisasjonsutvikling. Da kan det være nyttig å hente inspirasjon fra andres «playbooks», sier han.

Han trekker frem datadrevet arbeid, prising og hypotesetesting som områder der struktur kan utgjøre en forskjell.

– Enkle grep for smart datahåndtering i tidlig fase kan gi en stor fordel i scaleup-fasen.

Han advarer likevel mot å overføre for mye prosess og byråkrati, som fort blir en brems i større selskaper.

– Det viktigste er å kjenne etter når det er på tide å ta samtalen fra sofaen til planen. Da kan verktøy som roadmaps og OKRs være nyttige. Startups har kort horisont og produktfokus, men i møte med investorer kan erfaring med strategiplaner og økonomisk styring komme godt med.

Han legger også vekt på team og kultur.

– Å utvikle team handler om folk, enten det er i startups eller konsern. Startups har ikke råd til feilansettelser. Samtidig kan kompetansebehovene skifte raskt når selskapet endrer retning og vokser. Her finnes det mye læring å hente fra corporate-verden.

– Store selskaper kan lære av eierskap og tempo

Det finnes også læring andre veien.

– Store selskaper sliter ofte med å kopiere tempoet og fleksibiliteten i startups. Det handler om hvordan man organiserer arbeidet med nye produkter og tjenester slik at det faktisk skjer noe.

Han snakker av erfaring, etter å ha ledet alt fra innovasjonsarbeid til omorganiseringer i mediekonsern.

– Det starter med de riktige folkene, mandat, eierskap og en eksperimentell kultur – og at man faktisk sikrer ressursene som trengs for å levere over tid.

Han peker på hvordan startupkulturen ofte preges av flatere struktur, nærhet til kunde og lav terskel for å feile.

– Du møter sjeldnere folk i et konsern som med samme eierskap og overbevisning kan formidle visjonen og verdiforslaget slik en gründer gjør. Det slår meg gang på gang.

Han avslutter med å løfte frem delingskulturen i miljøet:

– Mange her har lykkes med egne selskaper og bruker nå tid på å løfte frem nye talenter. Den «pay it forward»-mentaliteten er imponerende, og noe flere store selskaper forsøker å lære av.

Fredrik Loennecken befinner seg nå i skjæringspunktet mellom erfaring og innovasjon. Med en bakgrunn fra store mediekonsern og et blikk for hva som skal til i vekstfasen, er han blitt en verdifull sparringspartner for mange av selskapene som vokser frem i Startuplab.

– Jeg får energi av å være her, og håper jeg kan gi litt tilbake også.

Om Fredrik Loennecken

  • Fredrik Loennecken er tidligere konserndirektør for abonnementsmarked i DN Media Group og abonnementsdirektør i Dagens Næringsliv.
  • Før dette jobbet han i over ti år i Schibsted Media Group, blant annet med å etablere selskapets satsing på nyhetstjenester til bedriftsmarkedet.
  • I dag er han startup-mentor og del av «Executive in Residence»-programmet på Startuplab, i tillegg til å være selvstendig rådgiver og foredragsholder.
  • Fredrik har en mastergrad i økonomisk styring fra NHH.
Powered by Labrador CMS